Ensi kesänä 29. kertaa järjestettävä Haapavesi Folk Music Festival osallistuu Suomi 100 -teemaan kantelepitäjän historiaa ja nykypäivää käsittelevällä kanteleteemalla.
Ohjelmassa on muun muassa kaikki haapavetiset kanteleensoittoon haastava 100 kanteletta soi -tempaus, kanteleiltapäivä soiton ja puheen parissa sekä kanteletaituri Ida Elinan konsertti.

Musiikin rinnalla luvassa on niin ikään Suomi 100 -teemaan sopivaa teatteriohjelmaa: Juha Hurmeen luotsaama kotimaisen kirjallisuuden mestarikurssi aiheenaan Aleksis Kivi sekä Teatteri Lipstikan esittämiä Minna Canthin novelleja.

Ulkomaisina vieraina ovat irlantilaisen kansanmusiikin legenda, 60-luvulla uransa aloittanut Planxty-yhtyeestä tuttu Andy Irvine, amerikkalaista bluegrass- ja old time -perinnettä uudistavat Grant Gordy ja Joe K. Walsh, ruotsalaisen nykykansanmusiikin huiput, laulajatar Ulrika Bodén kera Ahlberg, Ek & Roswall -trion, kitaravirtuoosi Daniel Marques ja yksi maailman taitavimmista huuliharpisteista, Gabriel Grossi Brasiliasta, sekä festivaalin vakiovieras, ukulelebuumin aallonharjalla ratsastava hollantilainen Ukulelezaza.

Kotimaisten esiintyjien kärkeen kuuluvat tuoreet Emma-voittajat Tuuletar sekä Kreeta-Maria Kentala. Pop- ja folkmusiikkia yhdistelevä Erin tuo Haapavedelle rock- ja kansanmuusikoista koostuvan huippuyhtyeensä.

Muita kestosuosikkeja ovat Tuomari Nurmio, Edu Kettunen, Vesterinen yhtyeineen, Eläkeläiset ja Asa. Suomijazzin huippuina esiintyvät Dalindeo ja alan nouseva komeetta, vahvasti Haapavedeltä ponnistava OK:KO.

Suomalaisen kansanmusiikin huippunimistä nähdään jouhikkoshamaani Pekko Käppi KHHL-trionsa kera, haitarivirtuoosi Markku Lepistön trio, suomikamun monitoimimies Timo Alakotila soolopianokonsertissaan, Karuna sekä Freija.

Lastenpäivän ohjelmassa kuullaan muun muassa lastenmusiikkikonkari Pentti Rasinkangasta iKuiset Haapavetiset -yhtyeen säestyksellä.

Uusia tuulia Haapavesi Folkissa nähdään, kun Mäkirinne-salin korvaa festivaalialueella uusi Verstas-lava. Metalliverstaaseen rakennettava lava tarjoaa intiimejä, akustisia soolo- ja duo-konsertteja.

Haapavesi Folkin 31. kesäkurssi luottaa samoihin asioihin kuin itse festivaalikin: kansainvälisyyteen, korkeaan tasoon ja monipuolisuuteen. Haapaveden opistolla järjestettävillä kursseilla on 27 opettajaa kuudesta eri maasta.

Perinteisten soitin- ja laulukurssien rinnalla ovat erilliskurssit, kuten tanssikurssit ja lastenkurssi.

Kurssilaisia odotetaan taas yli kahtasataa.

Tapahtuman taiteellisina johtajina toimivat Piia Kleemola-Välimäki ja Petri Hakala, kurssivastaavana Timo Hannula.

haapavesifolk.com

beta.kp24.fi